Loading...
X

Het Humanistisch Verbond heeft iets uit te leggen…

Speakers cornerAfgelopen weekend woonde ik een boekpresentatie bij van Sid Lukkassen, die een zekere bekendheid verwierf na een optreden in Buitenhof. De presentatie was interessant, maar ik werd vooral gegrepen door wat Sid na afloop aan mij vertelde. Tot voor kort was hij cursusleider bij het Humanistisch Verbond. Het HV, dat toch een bolwerk van openheid en tolerantie moet zijn, wenst hem echter niet meer met hem samen te werken. Reden: zijn opvattingen zijn te omstreden. 

Ik leerde Sid enige jaren geleden kennen tijdens een weekend van Jong HV, de jongerenafdeling van het Humanistisch Verbond. We delen een fascinatie voor de geestelijke armoede van de postmoderne wereld en voor het werk van Michel Houellebecq. Verder verschillen we ook veel. Sid is een VVD’er en tegenstander van de verzorgingsstaat. Ik neig meer naar links, met die kanttekening dat ik pleit voor een terugkeer van de linkse partijen naar sociaal economische thema’s in plaats van de identiteitspolitiek die nu alles lijkt te overheersen.

In september trad Sid op in het programma Buitenhof, in een discussie over het fenomeen cultuurmarxisme. Zijn discussiepartner Casper Thomas, redacteur bij De Groene Amsterdammer, zag de term als complotdenken en linkte het aan extreemrechts. Het framen was geschied, de link tussen Sid en extreemrechts was er. Want het was gezegd.

Op de precieze inhoud van het gesprek zal ik niet uitgebreid ingaan. Dat Sid inging tegen het linkse gelijkheidsideaal is waar. Maar -en de hoeveelste moet ik zijn die deze vraag stelt?- maakt dit hem tot een extreemrechtse denker? Nee, dat is hij niet. Nergens in zijn ideeën is sprake van enig racisme of fascisme. Sid is gewoon niet links. Maar helaas. Niet links is voor de harde linkse kern een synoniem voor extreemrechts.

De laatste jaren heb ik opgemerkt dat de ideeën van de zogenaamde ‘Social Justice Warriors’ in humanistische kringen meer en meer gaan overheersen. In een eerder artikel zette ik uiteen dat ik hun ideeën niet vind passen in het humanisme. Daar sta ik nog altijd achter. Het humanisme moet te allen tijde zijn openheid bewaren en links en rechts in de politiek overstijgen. In een sfeer van verstikkende politieke correctheid is deze openheid onmogelijk

Het lijkt erop dat het Humanistisch Verbond vooral zijn eigen straatje schoon wil houden. Men wil niet met iemand in zee die in opspraak is geweest, al dan niet terecht. Het komt op mij over als angst, angst om met de ‘fouterikken’ van rechts geassocieerd te worden. Je hóeft het niet met Sid Lukkassen eens te zijn. Maar gun hem zijn plek in de humanistische beweging. Vooralsnog zie ik niet waarom die er niet zou zijn.

Spinoza zou zich omdraaien in zijn graf. Een organisatie die bij uitstek het ideaal van de open samenleving moet uitdragen, weert iemand om zijn mening. Het Humanistisch Verbond heeft iets uit te leggen. Ik hoop dat men de moed heeft om dit te doen.

 

Twitter

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>