Loading...
X

BN’ers in hun T-shirt voor een betere wereld

vuistEen bijzonder aangename verrassing deze morgen, toen ik op mijn timeline van Twitter keek. Ik zag een bonte verzameling van 200 bekende Nederlanders die zich met T-shirts politiek politiek geëngageerd uitlieten. Eindelijk aandacht voor deze misstanden door mensen die een maatschappelijke voorbeeldfunctie vervullen. 

’300.000 Nederlanders kunnen hun zorgpremie niet betalen’, was te lezen op het T-shirt dat Georgina Verbaan droeg. En ze heeft een punt. Een groep van 300 K, die zowel boze witte mannen, vrouwen, zwarten, moslims, als ouderen omvat. Hoe divers wil je het hebben? Allemaal hebben ze financiële problemen door hun zorgpremie en/of eigen risico. En Georgina maakt zich er boos over.  Dat haar rol die van voortrekker mag zijn.

Dan mega-BN’er Linda Duits. Fier toonde zij haar shirt met de tekst ‘Sociale huurwoningen worden onbetaalbaar’. Door de verhuurdersheffing met als gevolg fikse jaarlijkse huurverhogingen wordt het voor de laagste inkomens ieder jaar lastiger de huur te betalen. Huurtoeslag is nauwelijks toereikend om dit te compenseren. De huur van sociale huurwoningen, ooit bedoeld voor die laagste inkomensgroep, verdubbelt niet zelden als er een nieuwe huurder in de woning komt. Corporaties verkopen massaal woningen die in populaire gebieden liggen. Hun sociale functie is verdwenen, winst maken is het enige dat telt. Doorstromen naar particuliere huur is voor middeninkomens vrijwel onmogelijk, vanwege de astronomische prijs die verhuurders vragen. Gelukkig is Linda Duits daar, als boegbeeld van de strijd van de gewone man.

Allemaal kwamen ze voorbij, die BN’ers. De één maakte zich druk om de marktwerking in de zorg, de ander om de rechtsbijstand voor lagere inkomens, die serieus in gevaar is. Ik was ontroerd door zoveel betrokkenheid van mensen die uiteindelijk toch maar heel gewoon gebleven zijn.

Helaas ging op dat moment de wekker.

Twitter

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>