Loading...
X

Alleen een volksopstand kan de Sleepwet tegenhouden

vuistHij behoeft eigenlijk geen introductie meer: de Sleepwet. En hij gaat er hoe dan ook komen, zei Sybrand Buma onlangs. En ja, er is niets wat de komst van de wet kan voorkomen, die wet die iedere Nederlander tot potentiële verdachte maakt en die de overheid grote bevoegdheden geeft om onze privacy teniet te doen. Een referendum is in Nederland weinig meer dan raadgevend. Willen we deze wet echt stoppen, dan moeten we uit de luie stoel, de straat op. Geen georganiseerd protest, nee, een absolute volksopstand is het enige waarmee we de regering kunnen dwingen af te zien van deze wet. 

Mijn zoon is nu 10 maanden. Ik vraag mij vaak af in wat voor wereld hij zal opgroeien. Eén ding is zeker: de vrijheid waarin ik groot werd, zal hij nooit in dezelfde mate ervaren. Die tijd is voorbij. Steeds meer wordt ons doen en laten in de gaten gehouden door de overheid, steeds meer verliezen we onze privacy. De staat weet nu al veel van ons en tegen de tijd dat mijn zoon volwassen is waarschijnlijk alles.

Wetten waar je pas van hoort als ze door de Eerste Kamer zijn gekomen. Dat zijn niet zelden de engste. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, Sleepwet voor intimi,  is er zo een. ‘Ontdekt’ door een groepje studenten, bekend gemaakt door Arjen Lubach. Wat hield die wet ook al weer in? Een paar hoogtepunten uit het meesterwerkje:

  • Er wordt een ‘sleepnet’ ingezet, om massaal online-communicatie af te luisteren. Van een hele wijk mag het internet worden afgetapt, als er in die wijk één verdacht persoon woont.
  • Alles mag gehackt worden door de overheid. Denk aan computer, tablet, telefoon, en noem maar op.
  • Er mag een geheime DNA-bank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • Verkregen informatie mag met buitenlandse geheime diensten worden gedeeld.

Deze wet is de doodsteek voor het recht op privacy van de Nederlandse burger. De overheid geeft de garantie ‘niet zomaar’ met onze privégegevens aan de haal te gaan. Is dit een daadwerkelijke geruststelling? Wat is eigenlijk ‘zomaar’? Nergens zijn voorwaarden te vinden over wanneer je kunt spreken van een verdacht persoon en wanneer iemands gegevens irrelevant zijn. De privacy van de burger is overgeleverd aan het willekeurige beoordelingssysteem van de AIVD. Jij kunt denken dat je niets te verbergen hebt, de AIVD kan sommige van jouw persoonlijke gegevens bijzonder interessant vinden. Denk aan Kafka, we zijn altijd minder dan één stap van zijn dystopieën vandaan. Een keer de teugels van de rechtstaat wat laten vieren kan voldoende zijn. En onthoud: we hebben iets te verbergen. Allemaal.  Gelukkig maar.

Het referendum waarin we kunnen ‘raadgeven’ over de Sleepwet zal zijn  op 21 maart. Wijzen we de Sleepwet af, dan komt deze er alsnog. Uiteindelijk zorgt het referendum dus alleen maar voor meer frustraties.

Er is meer nodig, willen we dit stoppen. Een volksopstand moet er zijn. Nederland moet massaal de straat op. Niets overleg met de overheid over wanneer en hoe het protest te doen verlopen. Gewoon doen! Massaal en overal!  Kom in opstand! Gaat het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Nee, ik zou een gewelddadige opstand niet afwijzen. Alles om te voorkomen dat Nederland afglijdt tot een politiestaat. Alles om mijn zoon op te laten groeien zonder voortdurend die ogen op zich gericht.

Dit gezegd hebbende ben ik verdacht. En wordt mijn wijk wellicht volledig afgetapt. Wat mij brengt op het volgende. Als we nu eens allemaal verdacht gaan doen? Als we nu eens allemaal oproepen tot een gewelddadige opstand? Dan kan de AIVD binnen de kortste keren door de bomen het bos niet meer zien en gillend gek worden. Ja, misschien is dat wel het wapen tegen deze monsterlijke wet. Beter dan een gewelddadige opstand…..

Twitter

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>