Loading...
X

Over de rooien

rooieRoodharigen. Daar gaat het niet vaak over. Wel gaat het regelmatig over zwarthuidigen: een minderheid. Ook gaat het vaak over moslims: ook een minderheid. En bijzonder dikwijls gaat het over vrouwen: geen minderheid, want 52%. Maar over roodharigen gaat het nooit. En ook die zijn een minderheid: slechts 2% van de Nederlanders. 

Het haar was er vlak na de geboorte nog nauwelijks. Een beetje dons op een verder kaal hoofdje. In de maanden daarna leek ik een blond zoontje te krijgen. Maar een maand of twee, drie geleden verscheen op de haren een gloed die geen enkele ruimte meer liet voor twijfel: mijn jongen wordt een rooie, evenals zijn moeder. Hiermee ontstond in ons huis een bijzondere situatie: de roodharigen in de meerderheid. Ik ben de enige peper-en-zout-kleurige in huis, alhoewel mijn baard wel roodachtig is. Ik heb het rode dus wel in me. En dat kan ook niet anders, want roodharigheid moet van twee ouders komen.

Roodharigen vallen op, omdat er niet veel van zijn. Soms worden roodharigen daarom gepest. Het is even doorbijten, maar na de schooltijd ben je niet meer het ‘stoplicht’ maar word je die mysterieuze, excentrieke man of vrouw met het rode haar. En bovendien: tegenover het pesten staat dat roodharigen jaarlijks in het zonnetje worden gezet met een festival dat langer duurt dan Lowlands: de RedheadDays. Dit jaar was dat van 1 tot 4 september, dus eigenlijk verschijnt dit bericht enkele weken te laat.

Zoals gezegd: 2% van de Nederlanders is roodharig. Binnen de EU is dit 4%, in Afrika en Azië minder dan 1%. Schotland en Ierland hebben de meeste redheads met respectievelijk 13 en 11%. Een vaak gehoord en hieruit voortkomend misverstand is dat roodharigheid typerend is voor Keltische volken. Ten eerste heeft ook in Schotland en Ierland de overgrote meerderheid geen rood haar. Ten tweede: de afstammelingen van Kelten zitten op veel meer plekken in Europa en de rest van de wereld, maar ze halen het roodharigengemiddelde daarmee niet omhoog. Een aanzienlijk deel van de Fransen zal waarschijnlijk van de Keltische Galliërs afstammen die uiteindelijk hun taal inwisselden voor het Latijn. Toch heeft Frankrijk niet opvallend veel roodharigen. Waarschijnlijker lijkt dat het roodharigheidsgen in Schotland en Ierland veel voorkomt doordat dit eeuwenlang geïsoleerde gebieden waren. Hierdoor komen bepaalde genen na verloop van tijd vaak in de daar levende populatie voor. Hier bestaat een minder mooi woord voor: inteelt.

Ter lering ende vermaak nog een stukje kennis over rood haar. Volgens wetenschappers ligt de oorsprong in Mesopotamië. Dus op een dag, in de tijd van de kleitabletten, werd ergens tussen de Eufraat en de Tigris de eerste roodharige geboren. Zijn/haar familie en stam moeten zich rot geschrokken zijn. Hebben we hier te maken met een kwade geest? Of juist een geschenk van de goden? Hoe dan ook; men liet de eerste roodharige in leven, in ieder geval totdat hij/zij zich voortgeplant had, zodat het verantwoordelijke gen MC1R zich door de mensheid verspreidde. Om er nooit meer weg te gaan. Of toch, zoals sommige wetenschappers vrezen.

Mijn zoon weet dit nog niet en het is maar afwachten of dit hem allemaal ooit zal gaan interesseren. Ik hoop wel stiekem dat hij de roodharigen op de kaart zal zetten, beter gezegd: dat hij hun plaatsje op de kaart bezet houdt. Onder andere Vincent van Gogh, Julia Roberts en Gerrit Hiemstra gingen hem voor. Voorlopig is hij hier in huis gewoon één van de meerderheid van twee. En worstelt hij met doorbrekende tandjes en -letterlijk- kinderziektes.

Twitter

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>