Loading...
X

Durf het eens te zeggen: ik ben geen racist

QuinsyIk vind mezelf geen racist. Dus noem ik me niet zo. Logisch toch? 

‘Hallo, U staat voor mij’, sprak de man, vermoedelijk Surinaams of Antilliaans, me in de Mediamarkt toe, bij het schap met de MP3-spelers. Ik verontschuldigde me en stapte opzij. Zo gemakkelijk kwam ik natuurlijk niet vanaf. ‘Wel toevallig dat je net voor een gekleurde man gaat staan’, vervolgde hij met een bijzonder hautaine blik. Dat ik echt niet opzettelijk voor hem ging staan, wilde hij niet van mij aannemen. Het moest en zou discriminatie zijn. Een lange discussie heb ik vermeden en ik ben maar doorgelopen.

Als ik het antiracismeleger op social media moet geloven, ben ik al een racist door blank (oh nee: wít) te zijn. Het is mijn erfzonde. En ook als ik geen racistische overtuigingen heb, ben ik het toch. Onbewust dan.

Er zijn mensen die vinden dat het van moed getuigt om jezelf racist te noemen. Ik vind het niet moedig. Ik vind het een knieval voor emotionele chantage.

Kennelijk moet ik diepe schuld voelen. Schuld voor slavernij door mijn voorvaderen en discriminatie door witte landgenoten. Die voel ik niet. Ik voel alleen schuld over de dingen die ik zelf verkeerd heb gedaan.

Racistische opvattingen vallen daar niet onder. Want die heb ik niet. Ja, dat durf ik te zeggen. En wie durft te beweren dat ik ‘onbewust’ toch racistisch ben: graag sluitend bewijs leveren.

Het getuigt in deze tijd van moed om te zeggen dat je géén racist bent. Met name als je in een progressief milieu verkeert. Het is moedig je geen nare eigenschappen aan te laten praten, maar gewoon vanuit jezelf naar jezelf te kijken. En zie je dan géén racist, waarom dit dan niet hardop zeggen?

Durf het eens te zeggen: ik ben géén racist.  Als je zoals ondergetekende, niet je complete vriendenkring in progressief Amsterdam hebt, kun je het best doen. Dan heb je niet alles te verliezen.

Twitter

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>