Loading...
X

De doodlopende weg van Contact & Muziek

SpiritualiteitOoit schreef ik een stuk over een oud-studiegenoot die in een spirituele woongroep/sekte was beland. Nu hebben ze het landelijke nieuws gehaald en niet bepaald op een vrolijke wijze. Vorige week donderdag overleed een bewoonster van de groep, genaamd Contact & Muziek. Mogelijk speelde hun levenswijze, voedsel waar mogelijk vervangen door ‘lichtvoeding’, een rol hierin. De andere bewoners stonden erbij toen zij stierf en keken ernaar. Althans, zo is de beschuldiging van het OM nu aan mijn kennis E. en zijn huisgenoten. Het lijkt erop alsof we hier met de ultieme ontsporing van een sekte te maken hebben. Neutraal blijven bij het lezen van dit nieuws is bijna onmogelijk. Voor mij tenminste wel, terwijl ik weet dat neutraliteit juist in dit stadium het eerlijkste is naar alle betrokkenen. 

Ze waren een curiositeit geworden in mijn buurt Lombok. Drie onafscheidelijke, graatmagere vrouwen en één man, allemaal getooid in zelfgemaakte kleurige kleding. Ik zag ze het laatste jaar niet zo heel vaak meer en zat ook eigenlijk niet op ontmoetingen te wachten. Zij zouden mij niet kunnen overtuigen en het was volstrekt zinloos om te proberen hen duidelijk te maken wat voor een krankzinnige weg ze in waren geslagen.

Of ze een ‘gewone’ hechte woongroep waren of tot een soort sekte waren afgegleden, kan ik lastig zeggen. Wat de exacte voorwaarden zijn en waar de grenzen liggen, weet ik niet. Toch had Contact & Muziek zeker iets sektarisch. Initiatiefneemster Leonoor werd bijna als een god aanbeden, als we afgaan wat de overige groepsleden over haar schreven op social media. Ze leek een soort messiascomplex te hebben en nam de andere groepsleden mee in haar wereld waar geen ziekten bestaan (het is allemaal te wijten aan psychische spanningen en een gebrek aan liefde, aldus Leonoor op de site van de groep en op haar blog) en waar licht, liefde, kleuren en muziek een volwaardige vervanging zijn van voedsel.

Mijn kennis E. was geen schim meer van wat hij was toen ik hem kende op de universiteit. Als ik hem zag, zag ik een willoos mens, een nobody zou ik bijna zeggen, hoe respectloos het ook mag klinken. Al zijn woorden waren hem door haar in de mond gelegd. Hij was onderworpen.

Ze sloten zich af van de buitenwereld. Af en toe ontmoetten ze buren bij de supermarkt. Die probeerden ze dan, zonder succes, te overtuigen van een leven zonder voedsel. Aanvankelijk gaven ze nog muzieklessen op scholen en verzorgingshuizen. Daarmee stopten ze om zich meer op hun eigen ontwikkeling te richten. Buren zagen hen vermageren, maar nooit sloeg iemand alarm. Ook ik niet, want ook ik heb ze ontmoet en ook mij viel op hoe slecht ze eruit zagen. Van excentriekelingen werden ze buitenbeentjes, ja misschien zelfs wel de ‘dorpsgekken’ van Lombok.

Twee dagen geleden hoorde ik het. Jeanette, de zus van Leonoor was overleden onder ‘verdachte omstandigheden’. Ondervoeding wordt vermoed, maar het onderzoek loopt nog. Ook ik trok gelijk de conclusie: doodgehongerd als gevolg van de lichtvoeding. Toch begon ik later wat te relativeren. Was ik erbij? Heb ik gezien wat er gebeurd is? Weet ik zeker dat ze haar hebben laten verkommeren? Nee, ik trek conclusies op basis van de gewoontes van de woongroep die ze via hun site delen met de buitenwereld. Misschien zijn ze inderdaad schuldig aan dat waarvan ze worden verdacht: geen hulp bieden aan iemand in grote nood. Maar of dat waar is moet blijken uit nader onderzoek van het OM en een eventuele uitspraak van de rechter. Totdat we meer weten, zijn E. en zijn huisgenoten ‘maar’ verdachten. En in het Nederlandse rechtssysteem ben je in die fase nog niet  schuldig.

En er is nog een andere kant aan de zaak: mensen zijn een dierbare kwijtgeraakt. Ze waren dan collectief op een dwaalspoor geraakt, dit neemt niet weg dat een menselijke tragedie hen getroffen heeft. Daarom heb ik E. en zijn huisgenoten gecondoleerd. Terwijl ze in hun rouwproces zitten, worden ze op social media uitgekotst en wacht hen wellicht een strafzaak. Dit moet voor hen onbeschrijfelijk zwaar zijn.

Eigenlijk doen ze geen vlieg kwaad, de leden van Contact &  Muziek. Behalve dan zichzelf en elkaar. Ze zijn er daadwerkelijk van overtuigd dat ze het goede doen voor zichzelf en de wereld. Ook Leonoor, of ze nou een manipulatieve sekteleidster is of niet, gelooft volgens mij echt in wat zij verkondigt.

Waar het ‘Contact’ in de naam van de woongroep ook voor staat; contact met de wereld is het in ieder geval niet. Die wereld verfoeien ze. Als ik het blog van Leonoor lees, zie ik alleen maar haat. Haat naar de reguliere geneeskunde, naar de consumptiemaatschappij, naar de mensen die haar in het verleden dwars hebben gezeten. Het is de geniepigste vorm van haat, namelijk haat bedekt onder een laag van weeïg spiritueel taalgebruik.

De weg van Contact & Muziek is doodgelopen. Hoe met het verder met deze groep? Geen mens neemt ze nog serieus en de inkomsten (de uitkering van de overledene) zijn weggevallen.  Groepen als Contact & Muziek zijn het logische gevolg van een wereld zonder overkoepelende overstijgende waarden, waar alles -zelfs de best toetsbare waarheid- ‘ook maar een mening is’. In zo’n wereld raken mensen onthecht. En niet iedereen kan zich zelfstandig redden uit zo’n toestand van onthechting. Kwetsbare zoekenden zijn een gemakkelijke prooi voor messiassen als Leonoor van wie zij alles aannemen. Als ze maar houvast hebben. Zelfs al leidt die houvast tot de verdoemenis.

Ik wens ze uiteindelijk toch sterkte, de mensen van Contact & Muziek. Ik hoop oprecht dat vervolging hen bespaard blijft. En dat, in plaats daarvan, ze zullen inzien dat een werelds leven zo slecht nog niet is.

 

 

Twitter

9 observations on “De doodlopende weg van Contact & Muziek
 1. Anonieme zus

  Dag Steven,

  Wist je dat hij in 2012 zelf ook ondervoed en in coma is geraakt door raw food en 10 weken op afdeling oncologie is verbleven.
  In mijn optiek doen ze heel veel kwaad. Zeker binnen hun eigen families.
  Ze zullen zeker verdriet hebben. Maar wat wij toen hebben moeten doorstaan en nu de familie is heel schadelijk.
  Wellicht doorbreekt dit iets maar verwacht het niet.
  Jeannette was altijd een schim en de grote afwezige binnen hun groepsdynamiek. Ze volgen de visie dat je eerst helemaal kapot moet gaan om open te worden. Dit hebben ze bij E. toegepast en nu bij J.

   
  Reply
  1. Steven van der Jagt

   Dank voor je reactie! Nee, dat van 2012 wist ik niet. Echt regelmatig contact had ik ook niet met ze, het waren toevallige ontmoetingen in de buurt. Je verhaal bevestigt eigenlijk het beeld van een sekte. Een leider die haar volgelingen eerst kapot maakt en ze dan ‘herprogrammeert’. Dieptriest en het moet heel pijnlijk zijn om een naaste aan zo’n sekte verloren te zien gaan. Ik vrees dat je gelijk hebt en dat dit weinig tot niets zal veranderen, waarschijnlijk zullen de overgeblevenen zich nog meer in de armen van Leonoor storten. Ik wens jou, als direct betrokkene, heel veel sterkte in dit alles.

    
   Reply
   1. Anonieme zus

    Bedankt. Opvallend genoeg heeft ze dit toen niet aan de grote klok gehangen.

    De tijd zal uitwijzen waar dit naartoe zal leiden.

     
    Reply
 2. Rian

  Ik hoop oprecht dat het OM na het onderzoek tegen deze zieke mensen iets kan doen om deze waanzin te stoppen. @Anonieme zus: Ontzettend veel sterkte gewenst!

   
  Reply
  1. Steven van der Jagt

   @Rian: staat je op zich vrij, maar ik denk dat deze mensen nu genoeg aandacht hebben gehad. Afgelopen zaterdag werd het blog nog geciteerd in de Volkskrant, daarnaast heeft ieder medium er nu zo’n beetje aandacht aan besteed. Het risico bestaat dat Leonoor door de vele aandacht een soort cultfiguur wordt (een beetje als de ‘tuigvlogger’ in Zaandam). Zelfs als 99,9 % van de Nederlanders haar een idioot vindt, dan zijn er nog altijd 17.000 potentiële bewonderaars van haar, die door de media-aandacht van haar krankzinnige ideeën kennis nemen…. Het is nu aan het OM om uit te zoeken en aan te tonen of er daadwerkelijk onwettige dingen zijn gebeurd.

    
   Reply
 3. Martin

  Hoezo woongroep ?
  85% van de site gaat over Leonoor en 10% gaat over contact & muziek en slechts 5% gaat over de andere twee “leden”

  Het is gewoon een sekte, hoe klein ook !

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>