Loading...
X

Gezocht: aksievoerder Rob

We schrijven 1991, 25 jaar geleden. Meningen zijn per definitie links. In ieder geval meningen die openlijk geuit worden, achter gesloten deuren worden natuurlijk wel andere dingen gezegd. Maar in de publieke ruimte en media ben je al snel nazi als je kritisch bent op de multiculturele samenleving of de verzorgingsstaat, kortom: alles waar links voor staat. En met nazi’s wil je niet geassocieerd worden, dus houd je wijselijk je mond als je ziet dat de echte wereld niet zo in elkaar steekt als de Palestijnensjalen je willen wijsmaken.

In dat jaar maakt de Amerikaanse metalband Type O Negative keihard kennis met de krampachtige Europese politieke correctheid. De band heeft net zijn debuutalbum ‘Slow, deep and hard’ uitgebracht en is op tournee. De Amsterdamse Melkweg mag Type O Negative voor het eerst in Nederland verwelkomen.

Zover komt het niet. Linkse actievoerders hebben de teksten van zanger/bassist Peter Steele onder de loep genomen en komen tot de conclusie dat deze niet aan hun politiek correcte maatstaven voldoen. Eén song heeft de titel ‘Der Untermensch’ meegekregen. Hoewel Steele hiermee doelt op werkloze uitkeringstrekkers in plaats van mensen van welk ras dan ook, is het oordeel geveld: alle middelen moeten uit de kast worden gehaald om het optreden te verhinderen. Een bezetting volgt en de bezetters krijgen hun zin: het concert wordt afgeblazen.

In het filmpje zien we actievoerder Rob. Hij legt uit waarom Type O Negative fout is. De band zou racistisch zijn. Een echte verklaring geeft hij hiervoor niet. We kunnen alleen gissen dat hij en zijn mede-actievoerders afgegaan zijn op de songtitel ‘Der Untermensch’. Toegegeven: het is niet de meest subtiele aanduiding van een werkloze en uit de verklaring van Steele zelf blijkt een wat bekrompen visie op deze groep mensen die hij als ‘parasieten’ ziet. Maar extreem-rechts of fascistisch is het evenmin. Hoogstens een beetje dom. Maar domheid is niet verboden, hoogstens ergerlijk.

Verder stoort Rob zich aan een tekst waarin Steele fantaseert over het verkrachten van zijn ex met een drilboor. Steele, met wie de actievoerders overigens niet in gesprek willen, geeft als verklaring dat hij zijn woede over haar ontrouw op deze manier de vrije loop laat en natuurlijk niet echt tot zulke extreme daden overgaat. Voor Rob en zijn matties is het in ieder geval duidelijk. Zij bepalen dat Type O Negative fout is en dat niemand hun optreden daarom mag zien. En ze krijgen hun zin. Het optreden wordt afgelast en de band breekt zelfs gedesillusioneerd de hele tournee af.

Type O Negative blijkt uiteindelijk niet zo gemakkelijk stuk te krijgen. Twee jaar later brengt de band het uiterst succesvolle album ‘Bloody Kisses’ uit, dat tot een metalklassieker uitgroeit en een inspiratiebron vormt voor de Gothic metal-golf die later in de jaren ’90 volgt. Peter Steele ontwikkelt zich tot meisjesidool en sekssymbool. Hij overlijdt in 2010 aan hartfalen, wat het einde van de band betekent.

Vraag is nu: wat is er eigenlijk van ‘aksievoerder’ Rob geworden na 25 jaar? Wat is er geworden van de man die, met zijn maten, op agressieve wijze de vrijheid van meningsuiting aan zijn laars lapte en een on-Nederlandse censuur teweeg bracht? De man, die in het filmpje begin 20 lijkt, moet nu diep in de 40 zijn. Is hij trouw gebleven aan zijn oude idealen? Ziet hij nog altijd achter iedere boom een fascist? Heeft het huidige debat rondom de islam zijn starre denkbeelden alleen maar meer versteend? Of is hij wellicht gematigder geworden? Heeft hij ingezien dat die actie van een kwart eeuw terug wel iets te ver ging en ziet hij het nu als een jeugdzonde? Of is hij wellicht verrechtst? Dat kan natuurlijk ook. Immers: ook Fortuyn, Van Gogh en Holman stonden ooit als Marxist op de barricade.

Wie o wie kan me helpen? Wie herkent Rob? Wie weet wat er van hem geworden is? Of wil hij dat misschien zelf komen vertellen? Leeft hij nog? Is hij inmiddels een zij? Heeft hij een koophuis, kinderen, een baan? Ik wil het allemaal weten. De reactiepanelen staan open, vanaf nu!

Twitter

One observation on “Gezocht: aksievoerder Rob
 1. Richard

  Steven, ik zit inmiddels met dezelfde vraagstelling. Waar is Rob?
  Weet je het antwoord al op jouw vragen?

  p.s. leuke extra touch om deze post op de Geburtstag van Steele te zetten.

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>